Zigzag door het Museumpark
Herontdek het Museumpark! Wandel door het groen en ervaar de unieke verhalen over het heden, verleden en de toekomst van deze bijzondere plek. Precies honderd jaar geleden begon de transformatie van het Land van Hoboken en ontwikkelde dit gebied zich van privé landgoed naar stadspark en culturele hotspot. Terwijl je wandelt door het park laten foto’s, ontwerpen en audioverhalen zien hoe het gebied zich door de jaren heen transformeert, met steeds nieuwe ideeën over architectuur, recreatie, cultuur en natuur.
![](https://omirotterdam.nl/wp-content/uploads/2024/12/kaart-voor-coordinaten.jpg)
![Pin](https://omirotterdam.nl/wp-content/uploads/2024/12/5.-Hoboken-Tijd-Toren.jpeg)
![Pin](https://omirotterdam.nl/wp-content/uploads/2024/12/IX-3373-01-1.jpg)
![Het Land van Hoboken](https://omirotterdam.nl/wp-content/uploads/2024/12/5.-Hoboken-Tijd-Toren.jpeg)
Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar honderd jaar geleden graasden er nog koeien en schapen in het centrum van de stad. Het Land van Hoboken strekte zich uit van de Nieuwe Binnenweg tot de Westzeedijk. Lange tijd was dit landgoed in particulier bezit. Terwijl Rotterdam zich westwaarts en richting de rivier uitbreidde, bleef dit stuk grond onbebouwd. Op 15 mei 1924 besloot de gemeenteraad tot de aankoop van het landgoed.
![](https://omirotterdam.nl/wp-content/uploads/2024/12/IX-3373-01-1.jpg)
Sinds de aankoop van de gemeente van het Land van Hoboken in mei 1924 is het landgoed continue van gedaante veranderd. Er wordt gebouwd en gesloopt, er zijn tijdelijke manifestaties en festivals. De beoogde eenheid is inmiddels verdwenen, tegelijkertijd laat het Museumpark een rijkdom aan ideeën zien over stedelijke ontwikkeling en natuur in de stad.
Architectuurfestival ZigZagCity 2018
9 t/m 24 juni 2018
Architectuurfestival ZigZagCity neemt je dit jaar mee op ontdekkingsreis door Rotterdam-West. In twee weken tijd leer je de unieke Rotterdamse stadswijken Oude Westen en Middelland van buiten én van binnen kennen.
ZigZagSpecials op de route
Een reis naar Rotterdam West
Tijdens ZigZagCity stonden de wijken het Oude Westen en Middelland centraal met een route van het Kruisplein naar het Middellandplein. Het zijn stadswijken met een variatie aan stedelijke ruimtes en een diversiteit aan mensen en initiatieven die het waard zijn om getoond te worden. De roemruchte geschiedenis en de actuele situatie zijn tijdens ZigZagCity over het voetlicht gebracht door kunstenaars, architecten, bewoners en ondernemers.
In het wijkpark Oude Westen bevond zich het festivalpaviljoen, een ontwerp van internationale studenten van de TU Delft. De studenten hebben in de vorm van een workshop het paviljoen niet alleen bedacht maar ook geheel zelf gebouwd. Met het ontwerp – een huisje en een toren – speelden ze in op de directe omgeving waar je zicht hebt op de puntdaken met de skyline op de achtergrond. Bovendien vervulde het hiermee twee functies: een verblijfsplek voor de bezoekers en een markering van het festival.
Op de route waren drie Straatkijkers, een project van kunstenaar Lieven Poutsma en architect Bart Lentze. Deze bouwwerken bevonden zich op de pleinen aan de doorgaande straten. Ze boden op het Kruisplein, Tiendplein en Middellandplein telkens een ander perspectief op het drukke stadsleven.
Op verschillende locaties op de route gaven fotografen, architecten en kunstenaars invulling aan hun kijk op de (directe) leefomgeving. De locaties waren zodanig ingericht dat bezoekers maar ook passanten deze op ieder moment van de dag konden ervaren, veelal door gewoonweg naar binnen te kijken.
Charlie Koolhaas verbeeldde met twee foto’s en teksten de tegenstelling tussen de bewoners van de sociale woningbouw en de bewoners in de statige panden aan de Graaf Florisstraat. Bewoners die praktisch naast elkaar wonen maar elkaar nauwelijks ontmoeten in het dagelijks leven. Architectuur- Maken behandelde het thema circulair bouwen aan de hand van een toiletpot, als voorbeeld van het materiaal waarmee hun eigen woning is gebouwd, een bijzondere kleinschalige invulling op een voormalig braakliggend plot in de wijk. Joshua Thies bracht met een eigentijdse geluidscompositie de historie van de confectiefabriek tot leven die op het punt staat te worden verbouwd tot luxe loftwoningen. Kunstenaarsduo V&B, bewoners van een van deze kluswoningen, gebruikte de gehele begane grond van hun woning voor een installatie over het kijken: naar kunst, naar kunstenaars, hun werk en hun leefomgeving. Chantal van Heeswijk presenteerde in de etalage van de Nightshop haar gedachtespinsels over dromen, slapen en afwezig zijn, persoonlijke ervaringen over de nacht tegen de achtergrond van het stedelijk (nacht)leven.
Met rondleidingen werd de route van ZigZagCity thematische verkend tijdens de weekenden. Zo waren er rondleidingen over het groen in de wijk, de stadsvernieuwing en de straatkunst in het Oude Westen. In Middelland ging de aandacht uit naar de historie en de hedendaagse veranderingen, waarbij de locaties van ZigZagCity het uitgangspunt vormden.