Land van Hoboken
Stadsarchief Rotterdam
Inside Rotterdam
Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar honderd jaar geleden graasden er nog koeien en schapen in het centrum van de stad. Het Land van Hoboken strekte zich uit van de Nieuwe Binnenweg tot de Westzeedijk. Lange tijd was dit landgoed in particulier bezit. Terwijl Rotterdam zich westwaarts en richting de rivier uitbreidde, bleef dit stuk grond onbebouwd. Op 15 mei 1924 besloot de gemeenteraad tot de aankoop van het landgoed.
Van Land van Hoboken naar Museumpark
Sindsdien is het landgoed continue van gedaante veranderd. Er wordt gebouwd en gesloopt, er zijn tijdelijke manifestaties en festivals. De beoogde eenheid is inmiddels verdwenen, tegelijkertijd laat het Museumpark een rijkdom aan ideeën zien over stedelijke ontwikkeling en natuur in de stad.
Collectie Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, 1970
Collectie Nieuwe Instituut / OMAR
Van Land van Hoboken naar Museumpark
Het voormalige Land van Hoboken is nu vooral bekend vanwege de vele culturele instellingen, maar het Museumpark heeft ook ook andere functies en toekomstplannen gekend. Op de plek waar nu het Nieuwe Instituut staat, is er lange tijd een groot parkeerterrein, inclusief benzinepompstation. In 1979 bestaat het idee om op deze plek een grote moskee te bouwen. En voor een AIR-prijsvraag tekent architect Frits van Dongen zelfs een grote flat van 25 verdiepingen op deze plek.
In de jaren 80 komen bewoners uit de wijk het Oude Westen tijdelijk in portakabins te wonen op dit voorheen lege, driehoekige terrein. Iris Hollaender vertelt hoe ze destijds enkele maanden in het Museumpark woonde, met Museum Boijmans Van Beuningen in haar achtertuin.



blah blah blah