Rotterdam Cultuurstad

Post 65 Part II

5 september t/m 14 december 2024

Foto's: Aad Hoogendoorn

De jaren 80 zijn een kantelpunt in de ontwikkeling van Rotterdam. Kunst, cultuur en recreatie krijgen een grote impuls met talloze ideeën, prijsvragen en plannen. Er ontstaan nieuwe kunstenaarsinitiatieven, festivals en poppodia, nieuwe galeries en musea, zelfs een zwemparadijs en een modepromenade. En, er komen veel publieke gebouwen, pleinen en parken om de stad aantrekkelijker te maken. Zonder deze bloeiperiode is het huidige Rotterdam ondenkbaar. Rotterdam Cultuurstad blikt terug op een recente bloeiperiode, speelt in op de actualiteit en anticipeert op de toekomst van belangrijke cultuurplekken – die nu weer onderdeel zijn van vernieuwing. 

Foto's: Ossip van Duivenbode

Op dit moment is er veel aandacht voor de architectuur uit de periode 1965 tot begin jaren 90. De cultuurhistorische waarde, vermeende ‘lelijkheid’ en snelle doorlooptijd maken de ‘post 65’-gebouwen tot actuele onderzoeksobjecten. In de tentoonstelling maak je een wandeling door de stad en door de tijd. De prijsvraagcultuur rondom de ontwerpen van de huidige en toekomstige Centrale Bibliotheek: het oorspronkelijke ontwerp van Van den Broek en Bakema en de maquette en recente plannen van Powerhouse Company. Met de fotografie van Kim Zwarts, een maquette van architect Wim Quist, documentaires en nieuwe ontwerpstudies – Obscura, Aterlier van Berlo, Lesia Topolnyk – wordt het Maritiem Museum uitgelicht, rondom actuele vragen over auteurschap. Veelbesproken – toen en nu – is het Schouwburgplein. In de expositie is de maquette van West 8 te zien van hun revolutionaire podium voor de stad. In navolging van alle ontwerpen en ideeën die voor het plein zijn bedacht, geven jonge ontwerpers – Arianne Fleege, Margot van Bekkum en Mike van Rheenen – hun visie op het stadsplein.

Tijdens de tentoonstelling is er een gevarieerd programma waarin Rotterdam als cultuurstad en de betekenis van Post 65 architectuur wordt verkend: van excursies en gesprekken tot films en workshops. OMI verwelkomt architect Claudia Kromrei (Bremen University of Applied Sciences) voor een lezing en workshop, samen met Bureau Monumenten & Cultuurhistorie stelt OMI een programma samen voor het Platform Post 65 (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed),  architect Albert Richters geeft een rondleiding en lezing over de Bibliotheek, en zijn er tal van walks & talks over de Post 65 architectuur en stedenbouw.

Idee, onderzoek & samenstelling:

OMI | Pieter Kuster, Emine Yilmazgil & Stefanie Korrel

Ruimtelijk ontwerp:

Iris van der Wal

Grafisch ontwerp:

Vennica Sidibanga Kaseye

Teksten:

Vivian Beekman

Tentoonstellingsbouw:

Ulli Baisch, Jurgen van der Vlies

Met dank aan:

Atelier van Berlo, Atelier Kim Zwarts, Broekbakema, Bureau Monumenten en Cultuurhistorie, Centrale Bibliotheek, Maritiem Museum, Obscura, Nieuwe Instituut, Powerhouse Company, Quist Wintermans Architekten, Stadsarchief Rotterdam, StudioSpaceStation, West 8 urban design & landscape architecture