Opening ‘Binnenstad | Buitenwijk’

19 november 2022

Op zaterdag 19 november opende de tentoonstelling ‘Binnenstad | Buitenwijk: Verhalen uit de buurt’ in OMI in het Oude Westen. Terwijl de temperatuur buiten daalde richting het vriespunt, was het binnen knus en warm door de grote opkomst. Onder het genot van zelfgemaakte hapjes van Aziza, Kaapverdische livemuziek door Nando Silva en Marta González en de gedichten van Joz Knoop ontmoetten we elkaar en elkaars verhalen.

Pieter Kuster en Gijs van der Meer trapten de middag af en lichtten de samenwerking en totstandkoming van de tentoonstelling toe. Zo vertelt Gijs van der Meer: “Ik werkte pas drie dagen voor AIR toen ik op de fiets naar IJsselmonde werd gestuurd. Mijn opdracht vanuit AIR: inzicht krijgen in het dagelijks leven van bewoners, een cultureel programma opzetten in de wijk en zo het subjectieve, dagelijkse en geleefde perspectief centraal zetten binnen de volgende opgaven. Met behulp van bewoners, fotografen, jeugdwerkers en vele anderen verzamelden we veel materiaal. Al dit werk moest een keer bij elkaar komen. Welke plek is daar beter voor, dan hier bij OMI?”

De tentoonstelling is ontworpen en gecureerd door ontwerppraktijk Dérive, bestaande uit het duo Hedwig van der Linden en Kevin Westerveld. In hun werkwijze staat de ruimte voor dialoog centraal, wat terugkomt in het ontwerp: “We brengen een stukje van de openbare ruimte naar binnen. Maar we brengen ook de tentoonstelling en het thema van ontmoeten naar buiten, door zitelementen en vergroening toe te voegen aan de straat. Op die manier vormt het ontwerp een pleidooi voor het belang van de openbare ruimte in de stad.”

Foto’s: Aad Hoogedoorn