Workshop | Eb & Vloed

9 juni 2023

Wat gebeurt er met de stad als de zeespiegel stijgt? Hoe zien de oevers van de toekomst eruit? En hoe past de ecologie van de getijdennatuur in een havenstad zoals Rotterdam?

Raak geïnspireerd door korte presentaties waarin ontwerpers en kunstenaars hun visie op het water in de stad delen.
De Urbanisten – Dirk van Peijpe en Carla Herrewijnen – presenteren de ontwerpprincipes die ze hebben toegepast voor het getijdenpark in de Keilehaven. Landschapsontwerper Wolbert van Dijk houdt een pleidooi voor het verdiepen van de relatie tussen de stad en de rivier, met getijdennatuur. Planoloog Pieter de Greef gaat in op de stedelijke ambities voor de rivier als openbare ruimte: de Nieuwe Maas als centraal park.

Vervolgens vaar je van de Maashaven naar het het Eiland van Brienenoord, waar je tijdens een wandeling de unieke kenmerken van het getijdenlandschap verkent en daarna samen aan de slag gaat. Schrijver en kunstenaar Sanders Zweerts de Jong vertelt over zijn ervaringen als artist in residence op het Brienenoordeiland. Na een korte rondwandeling over het eiland, worden de bevindingen gedeeld en gebruikt om in groepjes te werken aan een voorbeeldproject: Op welke andere plekken en op welke manier kan worden gewerkt aan de oevers van de Nieuwe Maas?