ZigZag door het Museumpark

Route, paviljoens en tentoonstellingen

1 t/m 30 juni 2024

Bezoek tijdens de Rotterdam Architectuur Maand het Museumpark. OMI en AIR hebben een speciale route door het Museumpark uitgezet langs architectuur, kunst en natuur. Tijdens de wandeling ontdek je verrassende plekken, tijdelijke bouwwerken en inspirerende verhalen. Start de gratis route bij de Kiosk tegenover het Chabot Museum.

Tijd Toren | Alexandra Sonnemans

In de tuin van Huis Sonneveld staat de Tijd Toren. Hier zie je hoe het voormalige Land van Hoboken sinds 1924 is veranderd. Een tentoonstelling laat met prachtige foto’s, ontwerpen en tekeningen zien hoe het gebied zich door de jaren heen ontwikkelt, met steeds nieuwe ideeën over architectuur, recreatie, cultuur en natuur. Voor het ontwerp van de Tijd Toren heeft architect Alexandra Sonnemans zich laten inspireren door de gelaagde geschiedenis van het park en het ontwerp van Huis Sonneveld. In de toren kijk je door de tijdlagen heen. Vanaf de tentoonstelling op de begane grond wordt de toren steeds smaller. Door een verscheidenheid aan kleuren en patronen in transparante lagen kijk je vanuit de toren naar buiten om bovenin vrij uit te kijken over het huidige Museumpark.

Het museum door de jaren heen

Museum Boijmans van Beuningen, een van de eerste gebouwen in het Museumpark, groeit mee met de ontwikkelingen in de stad. In het Henket-paviljoen kun je in de expositie Het museum door de jaren heen de transformaties met eigen ogen zien. Sinds 1935 is het oorspronkelijke monumentale gebouw van architect Ad van der Steur meerdere keren uitgebreid. Een nieuwe directeur betekent vaak ook nieuwe plannen. Ieder gebouwdeel van het Boijmans vertelt zo een verhaal over de tijd waarin het is gerealiseerd, over de architectuur en hoe er over het tentoonstellen van kunst wordt gedacht.

Overbrug | DaF-architecten

Voor de Floriade in 1960 zijn de Museumtuin en de Rozentuin met een voetgangersbrug verbonden. Nu staat op precies deze plek de Overbrug van DaF-architecten: ter herinnering aan de rijke geschiedenis van bruggen in het Museumpark, met een hedendaagse twist op de landschappelijke omgeving. Overbrug refereert aan het waterrijke landschap dat ónder de stad ligt. Achter het Henket-paviljoen verandert Overbrug de strakke, formele tuin in een wilder landschap. De zachte onregelmatige vorm van de houten leuning loopt over in de oeverbeplanting en het ongemaaide gras. Verwildering die overal kan ontstaan door simpelweg even niets te doen. 

Pergola | Studio Inscape

Tussen de bestaande pergola’s in de Rozentuin staat een nieuwe Pergola van Studio Inscape. De ontwerpers gebruikte materialen uit Boijmans voor een tuinhuis dat fungeert als expositieruimte, bezoekerscentrum en ontmoetingsplek. Je komt hier van alles te weten komt over het Museumpark en zijn bewoners. In de Pergola ontdek je wat de tuinen betekenen voor de ecoloog, de vleermuis en de populier. Iedere kijk op het Museumpark levert een ander verhaal op. Bezoekers worden aangespoord om in gesprek te gaan over de betekenis van de stadstuinen voor de mensen, dieren en planten, vandaag én in de toekomst.

Tuin van de Stad | Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers

In de traverse bij het Erasmus MC laten architecten, landschapsontwerpers en bewoners zien hoe de stad groener, aantrekkelijker en biodiverser kan worden. De tentoonstelling ‘Tuin van de Stad’ toont hoe het Hofplein verandert van verkeersplein in een groene oase, hoe een rat de stad beleeft en hoe brutalistische bouwwerken door de natuur worden overgenomen. Samen vormen al deze originele plannen een caleidoscopisch overzicht voor de toekomst van de stad. 

Voor het tentoonstellingsontwerp hebben Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers zich inspireren door een collage van Yves Brunier/OMA, waarbij een kunstwerk door het Museumpark wordt gedragen. In de traverse maken zij gebruik van een modulaire opzet. Elk tentoonstellingseiland is opgebouwd uit een alledaags, bruikbaar meubel – een krukje, stoel, bank en tafel – dat na de Rotterdam Architectuur Maand wordt verspreid door de stad om opnieuw te worden gebruikt.

De architectonische interventies in het Museumpark zijn te bezoeken van 1 t/m 30 juni 2024. Volg de bakens in het park en zigzag door de culturele instellingen, tuinen en tijdelijke interventies. Voor meer informatie over de tuinen en het groen in het park zijn er bij de RA maand kiosk routekaarten (met gratis speurtocht!) beschikbaar.

Info:

De architectonische interventies op de route zijn geopend van dinsdag t/m zondag tussen 10:00 en 17:00 uur

Concept en samenstelling:

AIR en OMI

Expositie Henket-paviljoen:

OMI i.s.m. Paul Groenendijk en De Ronners

Overbrug:

DaF-architecten | Daan Bakker, Catherine Visser, Polle Koks en Fenna de Vries

Pergola:

Studio Inscape | Eileen Stornebrink, Charlotte von Meijenfeldt en Willie Vogel

Tentoonstelling Tuin van de Stad:

Ontwerp Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers i.s.m. De Ronners