Post65 files

Office for Metropolitan Investigation

verlengd t/m 16 september 2023

OMI is tijdelijk het Office for Metropolitan Investigation. In een wonderlijke kantoorsetting met lamellen en tapijttegels, een ruimtelijk ontwerp van Iris van der Wal, worden markante Rotterdamse gebouwen uit de periode 1965-1990 gepresenteerd. Historische foto’s, filmfragmenten, maquette, advertenties, leesmappen en retro computers nemen je mee terug in de tijd. The Post 65 Files start met opvallende kantoorkolossen die in de jaren 70 in de binnenstad verrijzen: Rotterdam Building, AMRO-toren en Coolse Poort. Wat waren de oorspronkelijke ideeën en reacties? Wat is hun reputatie vandaag de dag?

AMRO-toren

Coolse Poort

De waarde van ‘lelijke’ architectuur

De Post 65 architectuur bestaat uit een mengelmoes aan gebouwen: experimentele woonwijken, brutalistische kolossen en spiegelende torens. Ze staan op dit moment volop in de belangstelling, vanwege hun vermeende ‘lelijkheid’, hun cultuurhistorische waarde én omdat veel van deze gebouwen alweer onderdeel zijn van nieuwe plannen. Rondom de Post 65 architectuur zijn hevige discussies, zoals te zien bij de sloopplannen van woongebouw Pompenburg. Het zijn echter vooral de publieke gebouwen en kantoren die aan de vooravond staan van vernieuwing, of inmiddels al zijn veranderd.

Foto's: Stadsarchief Rotterdam

Blakeburg

Sloop, renovatie of vernieuwing

De focus van de tentoonstelling ligt op de Rotterdamse binnenstad die continu in verandering is. In de jaren 70 bepalen uitgesproken kantoorcomplexen het stadsbeeld met hun opvallende gevels in donkerrood, donkerbruin en grindbeton. De expositie wordt tijdens de looptijd uitgebreid met de glazen torens en hoofdkantoren aan de stadsboulevard Weena, en de grote variatie aan projecten rondom de Blaak zoals de brutalistische Blakeburg en Bibliotheek Rotterdam. De eerste staat op de nominatie om te worden gesloopt, terwijl de bibliotheek wordt vernieuwd. OMI presenteert de uiteenlopende gebouwen als actuele projecten die het waard zijn te bekijken en te onderzoeken.

Tijdens de tentoonstelling organiseert OMI een uitgebreid programma met excursies, presentaties, projectbezoeken en filmavonden. Houd de website in de gaten voor updates.

Rotterdam 1986

Idee & samenstelling:

Stefanie Korrel, Pieter Kuster, Iris van der Wal, Emine Yilmazgil

Ontwerp:

Iris van der Wal

Foto's tentoonstelling:

Ossip van Duivenbode

Overige foto's:

Groosman Architecten, Kraaijvanger Architecten, OMA en Stadsarchief Rotterdam

Met dank aan:

Wessel de Jonge (WDJA architecten), Joseph Oliver Knierzinger, Caro de Lint, Martin de Reuver, Eric Rijper (Groosman Architecten), Mark Veldman (OMA), Wouter IJssel de Schepper (Kraaijvanger Architects), Michael Tjia en Team TU Delft (Jacqueline van Dam, Wido Quist, Lucas van Zuijlen)