Radical Architecture for the End of the World

Kees van Leeuwen

2 November 2023 t/m 13 januari 2024

Op dit moment zijn duizenden mensen op zoek naar een schuilplaats die niet voorhanden is. Kunstenaar Kees van Leeuwen doet al jaren onderzoek naar bunkers die zijn gebouwd tijdens de Koude Oorlog. De tentoonstelling bij OMI biedt een fascinerende inkijk in wat de dreiging doet met een samenleving.

Kees van Leeuwen is gefascineerd door de radicale architectuur van deze bouwwerken. Er is nagedacht over de meest extreme omstandigheden: Hoe ontwerp je een bouwwerk om de effecten van de atoombom te overleven? Wat heb je nodig om weken ondergronds te overleven? En hoe informeer je de bevolking om zelf maatregelen te nemen? 

Op een grote kaart is te zien waar je in die tijd in Rotterdam kan schuilen als je onderweg bent. De radicale architectuur verkent hij met plattegronden, ruimtelijke modellen en een fictieve bunker die speciaal voor de tentoonstelling is gemaakt, om zo de beklemmende ruimte van een schuilplaats zelf te ervaren.

Op zaterdag 9 en zaterdag 16 december  – 13 tot 15:00 uur – geeft Kees van Leeuwen een toelichting op de tentoonstelling en rondleiding, inclusief een bezoek aan een bunker.

Ontwerp & samenstelling:

Kees van Leeuwen, Pieter Kuster & Emine Yilmazgil

Productie:

Ulli Baisch, Jurgen van der Vlies, Daphne Alessie, Chelsey Amelo

Foto's:

Ossip van Duivenbode