Dag en Nacht van de Architectuur 2023

17 juni 2023

Ochtend

De magische zonsopgang op het dak van het Witte Huis en het feestelijke ontbijt met architect Robert Winkel en Aysel Kaya zetten de toon voor de Dag én Nacht van de Architectuur 2023! Rondleidingen door woningen en fabrieken, ontmoetingen met architecten en bewoners, en unieke kijkjes achter de schermen: het was een geslaagde dag. 

‘s Ochtends vertelde architect Joke Vos op de bouwplaats van Bay House over de totstandkoming van dit grote project aan de Rijnhaven. Even verderop gaven  ArchitectuurMaken en UrbanSynergy uitgebreide rondleidingen door de duurzame woning de Houten Kop en architect Koos Kok van Bureau Massa gaf een rondleiding door het nabij gelegen wooncomplex de Groene Kaap. De architecten van Barcode waren al vroeg in touw om rond te leiden door hun woontoren CasaNova.

Bas Czerwinski

In de Stampioenstraat vertelde Toko Fuze over het proces van collectief particulier opdrachtgeverschap, en de diverse woningen die hieruit zijn ontstaan. Ook was de Wielewaal te bezoeken met de architecten en stedenbouwkundigen van Van Bergen Kolpa en De Nijl Architecten, en had de museumwoning in de Kiefhoek open huis met de residentie van kunstenaar Emma van Noort.

Gedurende de middag waren er verschillende (voormalige) fabriekshallen en industriecomplexen te bezoeken. De medewekers van Dossche Mills gaven spannende rondleidingen in de meelfabriek aan de Maashaven.

In de Piekstraat gaven KCAP, Skateland en IMd een voorproefje op de transformatie van dit voormalig industriële gebied naar een levendige stadswijk.

Bij De Kaai gaven Mecanoo en VORM een presentatie over de transformatie van de oude Unileverfabriek. De tour betrof een spannende klim tussen de silo’s met prachtig uitzicht over de stad.

‘s Avonds begonnen de Classics by Night: een gezellige cocktailparty bij Huis Sonneveld, tours door de Bijenkorf na sluitingstijd én achter de schermen, en door de Van Nelle Fabriek terwijl de zonsondergang inzet.

Er waren ook ontmoetingen met kunstenaars: in het Industriegebouw liet baritone saxofonist Giuseppe Doronzo de architectuur weerklinken in zijn muziek. Op de lege 22ste verdieping van de Delftse Poort klonk kantoorpoëzie van kunstenaar Joseph Knierzinger met zijn theremin. Vanaf het ss Rotterdam was het uitzicht op de skyline van de stad te bewonderen, niet alleen vanaf het dek, maar ook op het filmscherm met het komisch drama Ome Cor.

Organisatie:

OMI | Stefanie Korrel, Pieter Kuster & Emine Yilmazgil

Productie:

Suze van der Markt

Foto's:

Bas Czerwinski, Sander van Wettum