Dag en Nacht van de Architectuur 2023

17 juni 2023

De magische zonsopgang vanaf het dak van het Witte Huis en een aangenaam ontbijtgesprek met architect Robert Winkel en Aysel Kaya zetten de toon voor de Dag én Nacht van de Architectuur 2023. Rondleidingen door woningen en fabrieken, ontmoetingen met architecten en bewoners, en unieke kijkjes achter de schermen: het is een geslaagde dag.

Ochtend

De architecten van Barcode zijn al vroeg in touw voor een presentatie van hun nieuwe toren CasaNova, inclusief een bezoek aan een woning. Op de bouwplaats van Bay House vertelt architect Joke Vos over de totstandkoming van dit luxueuze project aan de Rijnhaven, terwijl architect Koos Kok (Bureau Massa) bezoekers meeneemt door het nabijgelegen wooncomplex de Groene Kaap. Even verderop geven ArchitectuurMaken en UrbanSynergy rondleidingen door de Houten Kop, een duurzame en eigentijdse woning, het eerste gestapelde houten gebouw in Rotterdam.

Bas Czerwinski

Middag

In de Stampioenstraat vertelt Toko Fuze over het proces van collectief particulier opdrachtgeverschap, en de diverse woningen die hieruit zijn ontstaan. Ook is de Wielewaal te bezoeken met de architecten en stedenbouwkundigen van Van Bergen Kolpa en De Nijl Architecten, en in de museumwoning in de Kiefhoek open huis met de residentie van kunstenaar Emma van Noort.

Tijdens de middag openen verschillende fabriekshallen en industriecomplexen hun deuren, speciaal voor de dag. De medewerkers van Dossche Mills geven spannende rondleidingen in de meelfabriek aan de Maashaven. In de Piekstraat bieden KCAP, Skateland en IMd een voorproefje op de transformatie van dit industriële gebied naar een levendige stadswijk. Bij De Kaai zijn er tours door de oude fabriek en tussen silo’s met prachtig uitzicht over de stad, aansluitend presenteert Mecanoo de plannen voor de transformatie naar een woonwijk.

OMI | Sander van Wettum

‘s Avonds start het programma Classics by Night, met een cocktailparty in jaren 30 stijl bij Huis Sonneveld, tours door de Bijenkorf, na sluitingstijd én achter de schermen, en bij Van Nelle ervaren bezoekers de architectuur van dit UNESCO-monument, met als letterlijk hoogtepunt de tearoom op het dak. Er zijn in het avondprogramma diverse ontmoetingen met kunstenaars: in het Industriegebouw laat baritone saxofonist Giuseppe Doronzo de architectuur weerklinken in zijn muziek en op een de 22ste verdieping van de Delftse Poort klinkt de kantoorpoëzie van Joseph Knierzinger met een origineel instrument: de theremin.

Vanaf het ss Rotterdam is de zonsondergang én het uitzicht op de skyline van de stad te bewonderen, niet alleen vanaf het dek, maar ook op het filmscherm met het komisch drama Ome Cor. Na middernacht worden de rafelranden en het nachtleven verkend tijdens een VIP-tour met Ferrie Weeda; een nachtelijke tocht over prostitutie, geweld en vergeten kroegen.

Organisatie:

OMI | Stefanie Korrel, Pieter Kuster & Emine Yilmazgil

Productie:

Suze van der Markt

Foto's:

Bas Czerwinski, Sander van Wettum