Radical Architecture for the End of the World

Kees van Leeuwen

2 november 2023 t/m 13 januari 2024

Op dit moment zijn duizenden mensen op zoek naar een schuilplaats die niet voorhanden is. Kunstenaar Kees van Leeuwen doet al jaren onderzoek naar bunkers die zijn gebouwd tijdens de Koude Oorlog. De tentoonstelling bij OMI biedt een fascinerende inkijk in wat de dreiging doet met een samenleving.

Kees van Leeuwen is gefascineerd door de radicale architectuur van deze bouwwerken. Er is nagedacht over de meest extreme omstandigheden: Hoe ontwerp je een bouwwerk om de effecten van de atoombom te overleven? Wat heb je nodig om weken ondergronds te overleven? En hoe informeer je de bevolking om zelf maatregelen te nemen?

De tentoonstelling laat verschillende aspecten zien van een tijdperk dat decennia lang de wereldorde bepaalt. Met informatie- en instructieboekjes worden bewoners geïnformeerd over de gevaren en vooral hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Op een grote kaart is te zien waar je in die tijd in Rotterdam kan schuilen als je onderweg bent, een stad die met openbare schuilplekken voor bijna 45.000 personen zeer ruim is bedeeld. De minimalistische ruimtes, het ontwerp en de ervaring ervan, worden verkend met plattegronden, vormstudies en een fictieve bunker, die speciaal voor de tentoonstelling is gemaakt, die je de beklemmende ruimte van een schuilplaats zelf laat ervaren.

Ontwerp & samenstelling:

Kees van Leeuwen, Pieter Kuster & Emine Yilmazgil

Productie:

Ulli Baisch, Jurgen van der Vlies, Daphne Alessie, Chelsey Amelo

Foto's:

Ossip van Duivenbode