Suez | Hans Wilschut

Hans Wilschut

2 februari t/m 11 februari 2024

Tijdens Art Central XL presenteren ruim 25 kunstruimtes en instellingen de hedendaagse Rotterdamse kunst en cultuur. OMI toont, als onderdeel van de centrale tentoonstelling in de Beurstraverse, het werk Suez van kunstenaar Hans Wilschut.

Het Suezkanaal is een van de belangrijkste verkeersaders ter wereld, een waterweg tussen Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het is cruciaal voor het vervoer van aardgas en olie uit het Midden-Oosten, en voor producten vanuit China. Dagenlang filmde Hans Wilschut de monding van het Suezkanaal vanuit de gelijknamige Egyptische plaats. Onophoudelijk glijden de bulkcarriers en olietankers door de nauwe opening van het kanaal. Het werk verbeeldt de continue stroom aan goederen, maar ook de kwetsbaarheid van deze levensader van de wereldeconomie. In 2021 stokte de wereldhandel, toen het 400 meter lange containerschip MV Ever Given, met 20.000 containers op weg naar Rotterdam, vast kwam te liggen in het kanaal. 

Hans Wilschut (1966) houdt zich als beeldend kunstenaar al 25 jaar bezig met het stedelijk landschap, in fotoseries, video, film en publicaties. De stad als architectonische en sociale ruimte, en het spanningsveld daartussen, bepalen zijn blik op de menselijke leefomgeving.

Globalisering, migratie, klimaatverandering, toerisme en verstedelijking zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Naast fotografie, spelen video en film een steeds grotere rol in zijn werk, van het door toerisme overspoelde Hallstatt in Oostenrijk tot de film La Nave over de roemruchte wijk Scampia in Napels. Zijn recente film Suez toont de kwetsbaarheid van de wereldeconomie.

Curator:

Marijn Bril

Kunstwerk OMI:

Suez, 76 minuten, Hans Wilschut

Deelnemende instellingen:

CHAxARTxRTM, Christian Ouwens Galerie, Contempo Galerie, Contour Gallery, Eye Love You Art, Frank Taal Galerie, Galerie Atelier Herenplaats, Gallery Untitled, Garage Rotterdam, H(a)L Het Archief, Huidenclub, JOEY RAMONE, Kunstinstituut Melly, Murals Inc., Neck Of The Woods, Nieuw Charlois, NL=US Art, PHOEBUS, PrintRoom, ROOF-A, Studio Seine, TENT, WTC Rotterdam Art Gallery, ZERP Galerie and OMI Rotterdam.

Foto's:

Bas Czerwinski