Urbanistas Expo #18 @ OMI

28 februari 2024

Vorig jaar schreven de Urbanistas een recensie over het nieuwe boek ‘Smooth City’ van René Boer voor Archined. Boer stelt dat de stedelijke wereld om ons heen steeds homogener, gecontroleerder en perfecter wordt: de smooth city waar “nothing transgresses, nothing smells”. Hij introduceert het idee van de ‘poreuze stad’ als tegengif voor deze ‘afvlakking’ van het stedelijk gebied en onderzoekt hoe dit eruit ziet en waar het zich momenteel manifesteert. 

Het boek voelde kritisch tegenover de ontwerpers – alsof ze altijd de smooth city dienen – maar het bracht niet veel goede voorbeelden om het werk van ontwerpers te verbeteren. 

Tijdens Expo #18 willen de Urbanistas deze discussie graag voeren met het bredere Urbanistas-netwerk en bespreken hoe porositeit er precies uitziet op basis van succesvolle projecten. Daarnaast zijn er twee pitches van Elisa Otañez over de ‘Vernacular Design Series’ en Anne Bodde over het project ‘Tussentij’. De Urbanistas hebben tot doel om tijdens deze expo ontwerpprincipes te verzamelen en te begrijpen wat een poreuze stad voor de ontwerper kan betekenen.