Verhalen uit de Buurt

26 januari 2023

In de tentoonstelling ‘Binnenstad | Buitenwijk’: Verhalen uit de buurt‘ ontdek je verhalen uit het Oude Westen en Groot-IJsselmonde met fotoseries, audioverhalen en (ontwerp)tekeningen. De tentoonstelling fungeert tegelijkertijd als plek voor ontmoeting, workshops en andere activiteiten. Op woensdag 26 januari organiseren Frank van Wijngaarden (gemeente Rotterdam) en Hedwig van der Linden (Dérive) de workshop ‘Verhalen uit de buurt’.

De tentoonstelling deelt perspectieven op twee karakteristieke Rotterdamse wijken: het Oude Westen en Groot-IJsselmonde. De ene een echte stadswijk, roemrucht vanwege de stadsvernieuwing onder het motto ‘bouwen voor de buurt’. De andere een tuinstad die is gebouwd volgens de naoorlogse wijkgedachte.

 

Een overkoepelende vraag die de tentoonstelling doet reizen is: hoe verhoudt deze manier van werken aan een wijk vanuit de leefwereld zich tot de systeemwereld van wijk- en gebiedsontwikkeling? Verder kijken we onder meer naar de manier waarop verhalen uit de buurt kunnen doorwerken in stadsontwikkeling en hoe de methodiek van ‘verhalenvangen’ een rol kan spelen in het werken aan de stad, zowel binnen zoekprocessen als maakprocessen.