West Side Stories

20 november - 22 december 2019

OMI belicht met de manifestatie West Side Stories – tentoonstelling, stadsroutes, lezingen en filmavonden – de roemruchte stadsvernieuwing in het Oude Westen in de periode 1970-1995. Bovendien geven hedendaagse architecten, kunstenaars, historici en fotografen een hun kijk op de wijk.

Foto: Ossip van Duivenbode

De tentoonstelling geeft een beeld van de buurtprotesten met de posters, buurtkranten, strips en pamfletten van de Aktiegroep Oude Westen. In luisterfragmenten hoor je de verhalen van de betrokken architecten en bewoners, filmbeelden tonen de wijk van vroeger en met (interieur)foto’s, kaarten en audiofragmenten wordt de wijk anno 2019 levendig in beeld gebracht.

Foto's: Bas Czerwinski

In de jaren zeventig botsen de bewoners heftig met het Rotterdamse stadsbestuur. Ze eisen verbetering van hun wijk en woningen, en wel onmiddellijk. Bewoners, jonge architecten, studenten en progressieve politici verenigen zich in het protest dat met ludieke acties kracht wordt bijzet. Het is de opmaat voor een ongekende periode in de Rotterdamse geschiedenis: de stadsvernieuwing.

Tekeningen Gerard Goosen

Speciaal voor de manifestatie West Side stories interviewt journalist Marion Keete architecten, politici en bewoners die een bijdrage hebben geleverd aan de vernieuwing van het Oude Westen.

Bewoners Paul Claessens, Gina Thijssen en Rob Boelhouwers, oud-wethouder Pim Vermeulen en filmmaker Jacques van Heijningen vertellen over het ontstaan van de stadsvernieuwing in het Oude Westen.

 

Architect Ben Hoek realiseerde met het bureau Studio Acht een van de eerste projecten in de wijk, de woningbouw aan de Diergaardesingel en in de Gouvernestraat die onlangs geheel is gerenoveerd.

 

Architect Paul van der Weijden werkte samen met Pieter Weeda aan verschillende renovatie- en nieuwbouwprojecten in het Oude Westen, waaronder het markante ‘blauwe blokje’ aan het Rijnhoutplein.

 

Voor architect Francine Houben betekende de prijsvraag ‘Anders Wonen’ het begin van Mecanoo. In 1985 werd de Kruispleinflat opgeleverd, het eerste project van het bureau. (interview door Hanneke Hollander)