out of order

Gyz La Rivière

3 februari t/m 13 maart 2022

Kunstenaar Gyz La Rivière verbeeldt in de expositie out of order het verlangen naar menselijk contact. Met een kleurrijke en indrukwekkende collage van telefoonkaarten en kunstwerken gemaakt van LEGO-grondplaten toont hij de behoefte aan verbinding.

In de installatie Collect Calls zijn duizenden telefoonkaarten te zien, uit allerlei landen met verschillende afbeeldingen: van Catherine Deneuve tot Van Gogh, van architectuur tot reclame. OMI is er vol mee. Hoeveel uren en minuten zijn het wel niet? Naar wie en waarheen gingen de gesprekken? 

Jarenlang vormde de telefooncel een vast onderdeel van het straatbeeld. De standaard PTT-telefooncel verscheen begin jaren dertig, een ontwerp van architecten Brinkman & Van der Vlugt, bekend van o.a. De Kuip en Van Nellefabriek, voor de firma Gispen. De miniatuurversie van deze cel en de slanke telefoonzuil uit 1995, de Sidonia, vormen onderdeel van de installatie.

In de serie Road to Nowhere zijn (stads)plattegronden te zien die bestaan uit de grondplaten van LEGO. Er is niks op gebouwd en het wegennet klopt niet, maar juist dat prikkelt de fantasie. Samen met de maquette van de directiekeet van het Witte Dorp, een ontwerp van architect J.J.P. Oud (collectie Het Nieuwe Instituut), kun je er het modernisme an sich in zien en La Rivière’s liefde voor De Stijl.

Idee & samenstelling:

Gyz La Rivière

Bruiklenen:

Houweling Telecommuseum en Het Nieuwe Instituut

Fotografie:

Ossip van Duivenbode