Eb en Vloed

Ontwerpen aan de getijdenstad

9 juni 2023

Wat gebeurt er met de stad als de zeespiegel stijgt? Hoe zien de oevers van de toekomst eruit? En hoe past de ecologie van de getijdennatuur in een havenstad zoals Rotterdam? Ontdek het tijdens een gevarieerd middagprogramma tijdens de Rotterdam Architectuurmaand.

Raak geïnspireerd door korte presentaties waarin ontwerpers en kunstenaars hun visie op het water in de stad delen. Vervolgens vaar je van de Maashaven naar het het Eiland van Brienenoord, waar je tijdens een wandeling de unieke kenmerken van het getijdenlandschap verkent en daarna samen aan de slag gaat. Na afloop is er een borrel om kennis en ervaring uit te wisselen.

Sprekers

De Urbanisten – Dirk van Peijpe en Carla Herrewijnen – presenteren de ontwerpprincipes die ze hebben toegepast voor het getijdenpark in de Keilehaven. Landschapsontwerper Wolbert van Dijk houdt een pleidooi voor het verdiepen van de relatie tussen de stad en de rivier, met getijdennatuur. Planoloog Pieter de Greef gaat in op de stedelijke ambities voor de rivier als openbare ruimte: de Nieuwe Maas als centraal park. En schrijver en kunstenaar Sanders Zweerts de Jong vertelt over zijn ervaringen als artist in residence op het Brienenoordeiland.

Workshop

Na een korte rondwandeling over het eiland, worden de bevindingen gedeeld en gebruikt om in groepjes te werken aan een voorbeeldproject: Op welke andere plekken en op welke manier kan worden gewerkt aan de oevers van de Nieuwe Maas?

AIR, OMI en Wolbert van Dijk presenteren ‘Eb en Vloed’ als onderdeel van het centrale thema van de Rotterdam Architectuur Maand: Natte Stad.
Locatie:

Festivalhart Rotterdam Architectuur Maand, Maashaven Zuidzijde 1-2, Rotterdam

Datum:

Vrijdag 9 juni 2023

Tijden:

13:00 tot 17:30 uur

Partners:

De Urbanisten, Gemeente Rotterdam, Rotterdams Weerwoord